Thau

Mijn naam is Thau Zhou en ik ben een Chinees, maar ik ben wel in Leeuwarden geboren op 30 maart 1984. Toen ik 6 maanden oud was kreeg ik een DKTP vaccinatie terwijl ik waarschijnlijk ziek was. Helaas ontstond er hierdoor een hersenontsteking waardoor ik bijna blind ben geworden (9% zicht)

Ook kreeg ik hierdoor epileptische aanvallen en autisme. Ook was ik totaal verlamd, maar gelukkig is dat allemaal wonderwel genezen. Alleen mijn rechterhand is nog spastisch.

Uiteindelijk belandde ik in een instelling voor meervoudig gehandicapten in Tienraay.

Voor deze opname werd ik in diverse tijdelijke pleeggezinnen, behandeld door twee kinderfysiotherapeuten Cara en Mario. 
Zij kregen gelukkig de ingeving van God, dat zij voor mij zouden gaan zorgen. Op Goede Vrijdag 5 april 1985 kwamen zij mij om 15.00 uur ophalen en mocht ik bij hen, als mijn pleegouders, komen wonen. Deze datum is speciaal voor mij, omdat ik toen het gevoel had, dat in deze liefdevolle omgeving mijn leven pas echt is begonnen.

Ik heb nog elk jaar contact met mijn Chinese ouders, mijn zus Ling en mijn broer Yeyang. 
Mijn Chinese zus Yehoy heb ik de laatste jaren niet meer gezien, ik geloof dat zij in de USA woont. Mijn pleegzus Cecilia en mijn pleegbroer Koen zie ik gelukkig wel elke week. 
Met Koen ga ik vaak naar de disco op vrijdagavond 1 x per maand.

Elke zondagochtend halen mijn pleegouders of Koen mij op om naar de kerk te gaan en ik blijf meestal dan een nachtje slapen op Marienkroon in Nieuwkuijk. 
Mijn pleegouders wonen daar. Vroeger was het een abdij, maar nu is het een congrescentrum van de Focolarebeweging. Mijn pleegouders zijn actief betrokken bij deze oecumenische beweging. Zij proberen het evangelie in praktijk te brengen en dat probeer ik zelf ook.

Sinds 2011 woon ik in Het Tweede Huis en heb daar een heel mooi eigen appartement. 
Ik kan, als ik dichtbij het scherm zit, gelukkig nog voldoende zien om mijn laptop te gebruiken. Daar heb ik al 8000 liedjes op staan en ik speel ook soms een computerspel.

Mijn geheugen is perfect, dus ik weet precies wat voor liedjes het zijn.

Op donderdagmiddag heb ik altijd pianoles bij Annick en binnenkort hebben we een piano uitvoering. Ik speel nu met een CD mee en dan klinkt het best mooi. 
Ook ga ik dan naar de bieb om boeken te halen, die dan voorgelezen worden. Als de letters groot genoeg zijn, dan kan ik zelf ook lezen.

Op mijn kamer, samen met enkele huisgenoten en bij mijn pleegouders thuis speel ik vaak Skipbo, dat vind ik een leuk kaartspel. 
Ook houd ik van fietsen op de tandem, de bioscoop (op de 2e rij), steppen, bij mensen op bezoek gaan, een praatje maken, schommelen en zwemmen.

Het is fijn dat ik dat op Marienkroon allemaal kan doen want dat is 9 ha. groot.  
Er wonen nu 30 mensen en er zijn regelmatig bijeenkomsten van allerlei groepen. We hebben daar ook een kat, Zwartje, die ga ik soms aaien en dan gaat ze spinnen.

Twee en halve dag werk ik bij de Romca en mag ik lekker hard werken om allerlei verzorgingsproducten in te pakken. Dat is gezellig en gestructureerd. En ook werk ik daar regelmatig aan de lopende band wat fijn is om zo samen met anderen te werken. 
De andere twee dagen werk ik bij Landpark Assisi in Biezenmortel. Een dagdeel werk ik bij de horeca, een dagdeel bij de keramiek waar ik schaaltjes en grote schalen maak. En vrijdags schilder of teken ik op het atelier. In de pauzes mag ik over het hele terrein lopen en praatjes maken.

Ook komt er een vrijwilligster soms spelletjes met me doen. Een keer per maand ga ik naar de disco. En een zondag in de maand ga ik naar Geloof en Licht, waar we samen komen om het evangelie te spelen, liedjes te zingen, die ik mag begeleiden met me 3 klankschalen en samen eten.

Groetjes, Thau

Scroll naar boven