Uitgangspunten

Het Tweede Huis is een ouderinitiatief, opgericht door ouders. De zorg wordt gefinancierd vanuit de WLZ, met PGB. De 10 bewoners hebben allemaal een VG3, VG4, of VG5 indicatie.  Daarnaast hebben de meeste bewoners een Wajong uitkering.
Inmiddels bestaat het Tweede Huis al 15 jaar. 
De eerste 5 jaar werd de zorg uitbesteed aan een zorgorganisatie. Daarna heeft het Tweede Huis zelf medewerkers in dienst genomen.

Het doel is de bewoners een zo hoog mogelijke kwaliteit van welzijn en zorg te geven. Daarvoor is het nodig dat bewoners (of hun vertegenwoordigers) de regie in eigen hand hebben. 
Het motto is: elke bewoner leert wat hij nog kan leren, hij doet zelf wat hij nog kan doen, en wat hij niet kan, wordt voor hem en met hem gedaan.

Er wonen 7 mannen en 3 vrouwen in Het Tweede Huis. Elke bewoner heeft een eigen appartement. 
Er is een leeftijdsverschil van 10 jaar. Op dit moment is de oudste bewoner 41 en de jongste 31 jaar. De bewoners hebben allemaal 24 uurszorg.
Er wordt gewerkt en geleefd volgens de 10 (bewoners)beloften (zie elders). Hierdoor staat altijd de bewoner centraal, zowel wat betreft welzijn en zorg, organisatie als eigen regie.
Bewoners hebben hun dagbesteding elders.

Het pand wordt gehuurd van Stichting Woonveste. Het ligt midden in het centrum van Vlijmen. Het is een heel mooi gebouw geworden, waar we trots op zijn. Er zijn 10 appartementen (met woonkamer en kitchenette, slaapkamer en een ruime douche met toilet.
Daarnaast zijn er een aantal gezamenlijke ruimtes, nodig voor bijv. gezamenlijk eten, koken, de was e.d. Ook is er een ruimte voor de zgn. slaapwacht. Er is dus altijd iemand aanwezig als er bewoners in het gebouw zijn. Alle bewoners krijgen huurtoeslag

De medewerkers zijn in dienst van Het Tweede Huis. Het Tweede Huis is dus werkgever. Op dit moment zijn er 16 medewerkers in dienst. Er is een manager, zorgkundigen en huishoudelijk personeel. Dit team zorgt ervoor dat alles goed loopt en dat de kwaliteit van welzijn en zorg hoog is en blijft.

Scroll naar boven